Eco Centre and Education Building 

Location Cockermouth, Lake District National Park

Type Low Carbon Education Building

The Cockermouth Eco Centre is a low carbon break out space for the school. Designed as showcase of environmental design, the building uses passive ventilation, drawing cool air in from an external moat with automatic vents in the roof that create a stake effect above the plant-filled biomes. The energy centre has a graphic display of the energy produced by the Solar Panels, displaying how the building is functioning. The design is a playful showcase of shapes and local materials.

Sustainability Strategy

PLACE +++ 

The use of local materials connects the building to its locality, with a stepped form set into the hillside. Windows connect occupants to the long views across the North Western Lake District fells

HEALTH +++ 

The highly insulated building fabric and passive ventilation strategy, combined with views over the garden and fells, create a calm quiet working environment for staff and students

ENERGY +++

A highly insulated building shell, and high performance windows/doors, reduce energy demand. Solar Photovoltaic panels provide energy for the building

WATER ++

Rainwater discharges into moat and surrounding wetland garden

MATERIALS ++

Timber SIPS system. Cladding: local oak shingles, timber panels, glass, natural stone, copper. Timber high performance windows and doors 

 

EQUITY ++

Local developer, contractor and suppliers

 

DESIGN +++

Celebration of innovative architecture, which connects to the locality and provides a positive showcase of sustainable building for the next generation.